2012. április 9., hétfő

Gyermekrajz - Családdal vagyok! pályázat
Minden anyának (szülőnek, nagyszülőnek) nagy kincs a gyermeke rajza, féltő gonddal teszi el a fiókba, vagy keretezi be, hogy unokái is láthassák mit alkotott az anyukája, apukája, amikor még kicsi volt.

Mi saját magunk is nagy örömmel fogadjuk, ha megtaláljuk régi gyerekkori rajzainkat, bár néha szabadkozunk, hogy "lám-lám azóta se tanultunk meg rendesen rajzolni", de ez már a felnőtt beszéde.

A pici babának a firkálgatás, a papíron látható "alkotás" a papíron vonalakkal ott hagyott "nyom" csodálatos élmény.  Hatalmas öröm tölti el és persze a szülők arcán látott boldog mosoly is inspiráló az újabb alkotások elkészüléséhez. Aztán ahogy fejlődik a  gyermek, a tudatossága, gondolkodása eredményeképpen a vonalak kiegészülnek szóbeli történetekkel, további jelentésekkel  is, és persze ahogy alakul a történet, akár egyik pillanatban lehet egy csiga az lerajzolt vonal, ami egy pillanat alatt átváltozhat egy vödör vízzé. Csodálatos élmény látni ahogy fejlődik a gyermek tudata, ahogy egyre inkább rácsodálkozik a világra, ez a megismert élmény megjelenik a rajzában. Persze a képességek nincsenek szinkronban az ábrázolás akaratával, így jól jön a szóbeli kiegészítés, vagy a történet átváltoztatása, hogy minden "stimmeljen".


Amikor már ezen a szinten készíti a műveket a gyermek, akkor már megjelenik az ábrázolás szándéka, úgy kb. 3 éves korban. Szeretné az óvodás gyermek azt a képet lerajzolni amit "egészben lát", mondhatnánk úgy is, hogy "fényképet szeretne" készíteni egyetlen rajzvonással, és bizony nehéz azzal szembesülnie, hogy ez nem lehetséges. A rajz elemekből épül és egy folyamat eredményeképpen lesz az amit vezérel a gondolatiság, az elképzelt kép. Azt gondolja, hogy lerajzolja Anyát, de az valójában úgy készül, hogy kell egy fejet rajzolni, kell hozzá láb, kéz, test, szem is a fejre és még számtalan apróbb részlet, de mindez még nincs egyben a gyermek fejében és persze a "kezében" sem.  Így aztán lesz egy rajz, amit elnevez a gyemek Anyának, mert hát mi más lenne, hiszen ő valójában Anyát akarta lerajzolni, akkor az az mi más lehetne, mint az Anya!  

A kicsi, óvodás gyermek alkotásaiban a látott belső kép jelenik meg, azaz azt rajzolja le, amit tud a tárgyról, emberről, eseményről. Ahogy fejlődik a gyermek, ahogy éri egyre több élmény, információ, úgy bővül a tudása. Ezek alapján pedig azokkal a részletekkel gazdagodik a gyermek rajza, amelyeket ő tart fontosnak arról a dologról, illetve meg akar mutatni, ki akar emelni. Itt már az érzelmek is megjelennek, pl. ha fontos a piros labda a számára, akkor azt jó nagyra rajzolja miközben a labdázó gyerekek jóval kisebbek. Az ijedelem, az öröm és a félelem is pontosan jól látható az ábrázoláson, a méretek, a színek, az elhelyezkedés mind-mind arról árulkodik, hogy az óvodás alkotója mit tart arról fontosnak, mi az amit éppen érez, gondol róla.

Iskoláskorba lépve a gyermekek gondolkodása már realisztikusabb jóval,  ráadásul már a keze is fejlettebb így a képi alkotások egyre inkább hasonlítanak a látott és érzékelt világra, a mesei elemek is ritkulnak, megjelennek az  egyedi jellegzetességek. A pszichés fejlődés az érzelmi-akarati élet, a megismerő tevékenység fejlettsége, az intellektuális fejlődés mind-mind odavezet, hogy a rajzok egyre inkább valósághűen kifejezőek, és arról szólnak a művek, amit a gyermek egyértelműen közölni szeretne. Igyekeznek  a gyermekek életük eseményeit minél pontosabban ábrázolni, látszanak a tevékenységek, az emberek, majd egyszerre több szintér, és az egymás utáni cselekvések is.

A tinédzserek már a gondolkodás, érzékelés, észlelés sokkal fejlettebb szintjére érnek, és egyre pontosabban érzékelik a térbeli arányokat, perspektívát, a mozdulatokat, és szeretnék azt  pontosan, valósághűen visszaadni, megalkotni. Sajnos ilyenkor jön a radír az előrerajzolt vonal és a csalódódás, hogy még így sem lesz valósághű, nem lesz "tökéletes" a rajz.  Ezért aztán a legtöbb gyereknél még az általános iskola vége előtt az érdeklődés átfordul valami másfelé, a valóság alaposabb megismerése és az önkifejezés sikere érdekében. Ezért aztán inkább a konkrét, több sikerélményt nyújtó önkifejezési tevékenységeket helyezik előtérbe  fotóznak, zenélnek, verseket írnak, és egyéb "kézzel fogható" tevékenységet végeznek a rajzolás helyett.

Azoban, akik megőrzik a rajzolást, mint önkifejezési formát,  ők már egyéniségükre jellemző sajátos stílusban készítenek képeket. Mivel vizuálisan érzényebb a látásmódjuk, így az őket körülvevő világról számos olyan részletet emelnek ki,  mutatnak meg alkotásaikban, melyek másoknak talán fel sem tűnik, és az ábrázolás-látásmódjuk immár teljesen egyedi, és törekszenek a különleges ábrázolásra.

Már-már alkotó művészként megérzik, hogy valójában nemcsak a valóságot élethűen másoló rajzok a “szépek”, a "jók", hanem minden egyes elkészített vizuális alkotás önmagában is értéket hordoz.

Keressük hát az értéket gyermekeink rajzában,  mégpedig a családról készített művekben!

a 3-14 éves gyermekek körében


Családdal vagyok! címmel hirdet meg gyermekrajz pályázatot a Növekvő Hold Alapítvány 3-14 éves gyermekek számára, 4 korcsoportban.

A rajzpályázat a hasonló című kommunikáció kampány keretében kerül meghirdetésre, célja, hogy a gyermekek is elgondolkodjanak azon, mit jelent számukra a család és erősödjön bennük a családhoz való tartozás pozitív élménye.


KORCSOPORTOK:

Korcsoportonként a három legjobb alkotás részesül díjazásban.
1. Csiribiri csoport: 3-5 éves gyermekek
2. Bóbita csoport: 6-7 éves gyermekek
3. Abrakadabra csoport: 8-10 éves gyermekek
4. Szivárvány csoport: 11-14 éves gyermekek

TÉMA:  A rajzpályázatra két témában küldhető be alkotás:

  • A testvérem és én
  • Azt szeretem a legjobban a családomban…

Egy gyermek egy témában csak egy alkotással pályázhat!


MÉRET: A/4-es rajzpapír vagy kartonpapír

TECHNIKA: A technika mindhárom korcsoportban szabadon választható. Filctollal, festékkel, zsírkrétával, színes ceruzával, illetve vegyes technikával is készülhetnek az alkotások.


BEKÜLDÉS: A pályázatokat a következő címre várjuk: Növekvő Hold Alapítvány, 1101 Budapest, Hungária krt. 5-7., 5. ép, 2. lh, 4em 4. Kérjük, a borítékra írják rá: „Családdal vagyok rajzpályázat”.


Kérjük, hogy a rajzpapírokat ne ragasszák fel semmire, lezárt borítékban adják postára. Az alkotások hátuljára ragasztott papíron olvashatóan legyen feltüntetve: a gyermek teljes neve, életkora, korcsoport, az alkotás címe, lakcím, telefonszám.  
BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2012. április 15.


A pályamunkákat elbírálják:


Csiszér Éva, a Tudatos Életért Egyesület elnöke
Katona Erzsébet, gyógypedagógus, családban fejlesztő-életvezetési tanácsadó
Melicher Cecília, óvodapedagógus, ének-zenei mentor
Szigethy Katalin, a Naphegy Könyvkiadó tulajdonos-főszerkesztője

EREDMÉNYHIRDETÉS ÉS DÍJÁTADÓ:


A díjátadó 2012. április 28-án lesz, a Családdal vagyok! – generációk egymás hegyén-hátán kampányzáró családi napon.

Vidéki nyerteseinknek, akik nem tudnak részt venni a díjátadón, postán küldjük el a díjakat.


Pályázati szabályzat:


  • Nem pályázhatnak a Növekvő Hold Alapítvány és a díjakat felajánló cégek alkalmazottai, együttműködő munkatársai, valamint fentiek közvetlen családtagjai. A pályázatra elküldött alkotásokért a Növekvő Hold Alapítvány a pályázók részére díjat nem fizet.
  • A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a Növekvő Hold Alapítvány a beérkezett alkotásokat a Családdal vagyok! blogon, valamint a Babafalva.hu és a MiNők.hu portálon a pályázó nevével együtt közzé tegye.
  • A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a beküldött alkotásokat a Növekvő Hold Alapítvány térítésmentesen kiállíthassa, felhasználja a Családdal vagyok! blogon és a Családdal vagyok! kampányhoz kapcsolódó kiadványaiban.


  
"A kisgyermek fejlődésének szabadsága nem azt jelenti, hogy egyszerűen magára hagyjuk, hanem azt, hogy segítő szeretettel emeljük köré a megfelelő környezet... Minél tökéletesebb a környezet, annál kevesebb beavatkozásra van szükség a felnőtt részéről."

Maria Montessori


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése